Köylüler itiraz etti, Başkan “Projede sorun yok” dedi

 

Uzunköprü’ye bağlı Kavacık Köyüne yapılması planlanan Uzunköprü Karma Organize Sanayi Bölgesi Projesinin İmar Plan onayı geçtiğimiz gün Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca askıya çıkarıldı. KavacıkKöyü  halkı Onaylanan projenin imar planı hakkında Uzunköprü Kavacık Köyü halkı dün Adalet Meydanında 1/5000 Ölçekli imar planına itiraz dilekçeleri vererek konu hakkında basın açıklaması yaptılar. Adalet Meydanı’nda yapılan basın açıklamasını Kavacık Köyü halkı adına Köy Kalkınma Kooperatifi Başkanı Evren Gören okuyarak “Bizler kamuoyunda yanlış bilinen bir algıyı öncelikle belirtmek istiyoruz. Biz OSB’ye karşı değiliz, ancak; İtirazımız kurulacak olan yerin uygun olmadığına dairdir. Kavacık Köyü halkına hiç bir şey sorulmamıştırve hiç bir endişemizde giderilmemiştir” dedi.

Gören “Bugün Burada Köyümüzde kurulmak istenen Karma Organize Sanayi kurulması sürecinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından İnternet Aracılığıyla 7 gün süre ile İlan Edilen 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planına İtiraz Dilekçelerimizi vermek için toplanmış bulunmaktayız. Değerli katılımcılar, Sayın Basın Mensupları bizler kamuoyunda yanlış bilinen bir algıyı öncelikle belirtmek istiyoruz. Biz OSB’ye karşı değiliz, ancak; İtirazımız kurulacak olan yerin uygun olmadığına dairdir.  Dün Ticaret ve Sanayi Odasında halkın tüm endişeleri giderilmiştir denerek bir açıklamada bulunulmuştur, ancak; bugüne kadar Kavacık Köyü halkına hiç bir şey sorulmamıştır ve hiç bir endişemizde giderilmemiştir.  Kurulmak istenen Karma OSB Arazisi köylüye sorulmadan satılmıştır, satılan bu yer 1. derecede Tarım Arazisidir, Su Kaynaklarımızı yok edecektir, Köyümüzün dibine kadar gelmiş olup, ayrıca da Köyümüzden bu topraklar için canını vermiş olan Şehit Mezarının yanına kadar gelmektedir. Olması halinde Kavacık Köyü Çevresi büyük zararlar görecektir ikinci bir Ergene Kirliliği yaratılacaktır. Biz toprağımızda yaşam hakkımızı savunuyoruz, OSB bize Hayvanlarımıza ve Toprağımıza yaşam hakkı bırakmamaktadır. Kavacık Köyü halkına rağmen Planlar yaptırmak. Köy Halkına saygısızlık olup Tarıma ve hayvancılığa yapılmış bir darbedir. Bu sebeplerden dolayı, itirazlarımız vardır ve itirazlarımız devam edecektir. Tüm duyarlı Vatandaşlarımızın desteğini bekliyoruz.”şeklinde konuştu.

“YARATILMAK İSTENEN ALGININ DOĞRULUK PAYI YOKTUR”

Uzunköprü Karma Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti Adına Başkan Yardımcısı olan ve aynı zamanda Uzunköprü Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ercan İhtiyar isi önceki gün yaptığı basın toplantısında “Uzunköprü Kavacık Köyü Ardıç Bayırı Mevkii 1990’lı yıllarda statüsü “çalılık” olarak belirlenmiştir. 2017 yılı Mayıs ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri ve Edirne’deki ilgili müdürlüklerin katılımıyla Yer Seçim Komisyonu toplanmış komisyonda herhangi bir olumsuz görüş bildirilmediğinden yer seçimi kesinleşmiştir. 2017 yılının Aralık ayında bakanlıktan izin alınarak OSB tüzel kişiliği resmi olarak kurulmuştur” açıklamalarına yar verdi.

İhtiyar ayrıca ““İlçemizin ekonomik durumu, işsizlik seviyesi ve göç durumu hepimizin malumu, tarım ve hayvancılığı önemseyeceğiz; aynı zamanda bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için sanayileşeceğiz. Sanayi olmadan kalkınma ve bölge zenginliğinden söz edilemez. Bizim görev ve sorumluluğumuz tam da burada başlıyor. Bulunduğumuz kurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın görev ve sorumluluklarından bir tanesi olan Sanayi’yi geliştirmenin tek yolu da yatırımcıları teşviklerden yararlandırabilmek için Organize Sanayi Bölgeleri kurmaktan geçer. Meclis üyelerimiz ve Müteşebbis heyetimiz ile ilçemizi ve bölgemizi kalkındırmayı görev addediyor, gece gündüz demeden çalışıyoruz. Uzunköprü OSB’nin başlangıcı odamız Meclis ve Yönetim Kurulu’nun kararı ve desteğiyle 2016 yılında başlamıştır. Yer olarak hazineye ait Uzunköprü Kavacık Köyü Ardıç Bayırı Mevkii 1990’lı yıllarda statüsü “ÇALILIK” olarak belirlenmiştir. 2017 yılı Mayıs ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri ve Edirne’deki ilgili müdürlüklerin katılımıyla Yer Seçim Komisyonu toplanmış komisyonda herhangi bir olumsuz görüş bildirilmediğinden yer seçimi kesinleşmiştir. 2017 yılının Aralık ayında bakanlıktan izin alınarak OSB tüzel kişiliği resmi olarak kurulmuştur. Tüzel kişilik oluşturulduktan sonra 2018 yılında OSB arazisinin 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na işlenmesine yönelik talep bakanlığa iletilmiş talebe Uzunköprülü bir vatandaştan itiraz gelmiş ancak itiraz bakanlıkça reddedilmiştir. 2018 yılı Kasım ayında Kavacık Köyü’nde OSB ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlenmiş; toplantıda köy halkının çekinceleri tek tek not edilmiş buna rağmen oda olarak haksızlığa uğramış ve hakkımızda hukuka aykırı işlemler yapılmış algısı yaratılmaya çalışılmıştır. Doğaldır ki bu algının doğruluk payı yoktur” dedi.

Başkan İhtiyar ayrıca “OSB parselleri ve sınırları nettir.  Ne mezarlığı ne de ağaçlandırılan kısmı içine alması söz konusu değildir. “Evlerin çatısına bitişik fabrika olması” diye de bir şey ise asla söz konusu olamaz. Hazırlanan imar paftaları ve bu paftalara ve tasarımlara mesnet teşkil eden tüm kurum görüşleri dikkate alınarak işlemler yapılmıştır.  Sağlık koruma bandı ve imar çekme mesafeleri nedeniyle kendi parsel sınırlarımıza bile fabrika inşası söz konusu değildir. Ayrıca OSB kurulacak parsellerin OSB tüzel kişiliğine devri için gerekli işlemler yapılmıştır.    Devir işlemi sonunda imar planları hazırlanarak bakanlığa sunulmuştur. 2019 yılının Ekim ayında Bakanlık yetkililerince planlar incelenmiş bazı küçük değişiklikler ile Bakanlık Oluru’na sunulmuştur. Bildiğiniz üzere 03.02.2020 tarihi itibariyle Bakanlık oluru verilerek Uzunköprü OSB İmar Planı 1 hafta süre ile askıya çıkarılmıştır” şeklinde konuştu. (Edirne Ahval)

insana dair

Yazmak, bir hazin başlangıç mıdır yoksa bir hazin başlangıcın sonu mu?

BENGİSU

KİŞİSEL BLOG-LİFESTYLE

sanatdernekleri.wordpress.com/

SANATIMIZ İÇİN SANAT DERNEKLERİ DAYANIŞMASI

SANAT VE BEN

Tasarım ve Sanat

Enez Altınkum Sahilinin Sesi

Saros'un tarihi ve doğal zenginliği Enez Altınkum Sahilinin Yükselen Sesi

uzunkopruses22.wordpress.com/

Çağdaş Uzunköprü'nün ortak sesi

Küçükaltıağaç köyü

Edirne'nin Meriç İlçesi'ne bağlı