Bocuk Gecesi’ne 10 bine yakın kişi katıldı

Haber: Erdoğan DEMİR

Kamera-Fotoğraf: Derya DÜŞÜNCE

Balkanlardan kalma eski bir Balkan Geleneği olan “Bocuk Gecesi” 18 Ocak 2020 Cumartesi günü akşamı Keşan’ın Çamlıca Köyü’nde gerçekleştirildi.

BOCUK GECESİ’NE 10 BİNE YAKIN KİŞİ KATILDI

  

Keşan Belediyesi, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Çamlıca Köyü Muhtarlığı, çeşitli firmaların  ve köy halkının iş birliğiyle bu yıl 15’incisi düzenlenen Bocuk Gecesi’ne, Tekirdağ, Kırklareli ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden 10 bine yakın kişi katıldı.

İZZETİ İKRAM PAZARI BU KEZ ÇAMLICA’DA KURULDU

Keşan Belediyesi’nin  katkısı ve girişimiyle yöresel ürünler hazırlanan ve bu ürünleri vatandaşla buluşturan İzzeti İkram Pazarı bu kez de Bocuk Gecesi nedeniyle Çamlıca’da kuruldu ve katılımcılardan büyük ilgi gördü.

MUHTAR BÜYÜKYATIKÇI, “BOCUK GELENEĞİNİ ÇAMLICA’DA 15 YILDAN BERİ YAŞATIYORUZ”

Sunuculuğunu Çamlıca Tiyatro oyuncusu ve film oyuncusu Ergin Kılıkçıer’in yaptığı gecede ilk olarak konuşan Çamlıca Köyü Muhtarı Arif Büyükyatıkçı şunları söyledi. “Balkan göçmenlerinin “Bocuk” geleneğini yıllardır devam ettiriliyor. Çamlıca köyünde düzenli şekilde organizasyon yaparak bu geleneği 15 yıldan bu yana sürdürüyoruz. Bocuk Gecesi’ne ilk yıllarında katılım azdı ancak ilerleyen yıllarda bu katılım çoğaldı. Türkiye’nin birçok yerinden Bocuk Gecesi’ne gelen oluyor. Bu gece geleneğe göre Bocuk’tan, soğuktan ve kötülüklerden korunmak için kabak tatlısı yenir. Hepinize hoşgeldiniz diyor iyi eğlenceler diliyorum”

ÇAMLICALI GENÇLER DRAMA OYUNLARI SERGİLEDİ

 

Daha sonra Çamlıcalı gençler tarafından”Ölü Bebek” ve “Ölü Kadınlar ” adlı dramatik oyun sergilendi.

EN KORKUNÇ KATILIMCI BELİRLENDİ

Yüzlerine çeşitli maskeler bulunan katılımcılar arasında yarışma gerçekleştirildi.

CAMLARI VURARAK KÖYLÜLERİ KORKUTTULAR

  Gecede, katılımcılara kış aylarına özgü kabak tatlısı da dağıtıldı. Yüzlerini boyayan, maske takan ve pelerin giyen gençler, bazı evlerin pencerelerine vurarak, içeridekileri korkuttu.

KABAK TATLISI DAĞITILDI

İnanca göre evlerde tencereler içinde pişirilen kabak tatlısı, bocuk gelmemesi için yenilerek katılanlara dağıtıldı.

 

 

Rezidans Sanat Atölyesi’nin sergilediği  dans gösterilerinin ardından, Çamlıcalı olan ve O Ses Türkiye Yarışmasının ilk şampiyonu olan Oğuz Berkay Fidan sahne aldı ve katılanlara söylediği şarkılarla coşku dolu bir gece yaşattı.

GECENİN İLERLEYEN SAATLERİNE KADAR KATILIM DEVAM ETTİ.

Gecenin ilerleyen saatlerine kadar Bocuk Gecesi’ne katılmak isteyenler Çamlıca’ya akın ettiler.

BOCUK GECESİ NELER YAPILIYOR?

  

Kışın en soğuk gecesinde kutlanan “Bocuk Gecesi”nde her evde mutlaka kabak pişiriliyor, bunun yanı sıra kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı ve ceviz yeniliyor.

Aile halkı, komşular ve akrabaların katıldığı gecede çarşaflara sarınan gençler, komşularını “Bocuk geliyor” diyerek korkutuyor.

“Bocuk” diye adlandırılan varlığın beyazlar içinde ve insan görünümünde gezdiğine, “Bocuk karısının” kabak pişen eve gelip kötülük yapmayacağına inanılıyor.

“Bocuk Gecesi”nin, kış mevsimindeki en soğuk gecenin simgesi olduğu ve bu gece suya atılan tahtanın sabah su üzerinde donmuş olarak bulunması halinde o evdekilerin yıl boyunca sağlıklı, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılıyor.

Bocuk Gecesi’ne katılan basın mensuplarının, programla ilgili olarak bilgilendirme eksikliği bulunduğu ayrıca basınla ilgili bir görevli olmaması  ve gecenin programı ile ilgili bir akış olmaması da eksikler olarak göze çarptı.

Öte yandan komite üyelerinin gelen basın mensuplarını karşılamada eksik kalması ve Çamlıca Köyü’ne bu gece ile ilgili görev alacaklarla ilgili bir toplantı düzenlememesi de yine dikkati çeken ve edinilen bilgiler arasında yer aldı.

İlk yıllarda tam bir geleneği yansıtan bu gecenin hızla festival havasına bürünmeye başladığı ve hedefinden saptığı da vatandaşlar tarafından yapılan yorumlar arasında yere aldı.

Bu organizasyona gerçekten çok büyük emekler harcayan Köy Muhtarı Arif Büyükyatıkçı ve Tahir Demirel ile organizasyon komitesini kutlarken,umarız ki   bu eksik ve eleştirileri dikkate alarak Bocuk Gecesi’ni gelecek yıllara daha da büyüyerek taşımaları dileklerimizi de iletiyoruz.

insana dair

Yazmak, bir hazin başlangıç mıdır yoksa bir hazin başlangıcın sonu mu?

BENGİSU

KİŞİSEL BLOG-LİFESTYLE

sanatdernekleri.wordpress.com/

SANATIMIZ İÇİN SANAT DERNEKLERİ DAYANIŞMASI

SANAT VE BEN

Tasarım ve Sanat

Enez Altınkum Sahilinin Sesi

Saros'un tarihi ve doğal zenginliği Enez Altınkum Sahilinin Yükselen Sesi

uzunkopruses22.wordpress.com/

Çağdaş Uzunköprü'nün ortak sesi

Küçükaltıağaç köyü

Edirne'nin Meriç İlçesi'ne bağlı